Vilket CMS väljer man inför sitt webbprojekt?

WordPress eller EPiServer? Hur avgör man vilket CMS som är bäst passande för ens behov?

Att förstå företagets behov är en av de viktigaste aspekterna för att avgöra vilket CMS som ska användas. Låt oss kika på 2 av de mest vanliga CMS på marknaden. Hur uppfyller de följande frågor samt hur påverkar de ditt beslut om vilken du ska välja?:

 • Hur mycket innehåll och vilka typer av innehåll kommer att hanteras?
 • Hur mycket trafik kommer och förväntas hemsidan hantera?
 • Hur många användare kommer att uppdatera innehåll?
 • Hur viktigt är innehållsarbetsflöden?
 • Hur säker behöver hemsidan vara?
 • Behöver hemsidan versionshantering av innehåll?
 • Ska hemsidan syssla med e-handel?
 • Tillåter företagspolicyn programvara med öppen källkod?
 • Hur erfarna behöver redaktörerna vara?
 • Vilka är kraven för att ta fram innehåll?

WordPress

På grund av dess öppna källkod är WordPress ett otroligt populärt system och kan användas av flera användare med olika behörigheter. Det är ett bra system för hemsidor som har en stor mängd blogg-innehåll och en mindre mängd icke-blogg innehåll. Det är inte är ett system för att enkelt kunna hantera icke-blogg innehåll via ett sk mappsystem. Det bör endast användas om hemsidan har färre än 150 icke-blogg innehållssidor, såsom produktsidor, informationssidor eller målsidor.

Säkerhet

Ett annat problemområde när det kommer till WordPress är säkerheten. Eftersom det är en produkt med öppen källkod så är alla medvetna om sårbarheterna samtidigt som dessa åtgärdas av olika utvecklare. Om din hemsida är ett högriskmål men som bara måste ligga uppe utan avbrott, är WordPress förmodligen inte det bästa systemet för dig. Om företagets policy dessutom förbjuder användningen av öppen källkod, får du ändå inte använda WordPress. Man kan förhindra risken med hjälp av CDN eller Content Delivery Network, men detta komplicerar installationen av hemsidan.

Prestanda

När det gäller prestanda så hanterar WordPress innehåll på ett skickligt sätt. Men en stor mängd komplext innehåll kan orsaka problem om det finns en hel del trafik. Att använda flera plugins kan också bromsa hemsidans prestanda. Det krävs att du är medveten om vad som är installerat för att undvika långsamma laddningstider och en dålig användarupplevelse. Det finns cache-plugins som kan hjälpa till med att snabba upp hemsidan, och med hjälp av CDN öka prestandan.

Grundläggande

WordPress är bäst för små till medelstora företag med grundläggande innehållsbehov. Mindre e-handelsfunktioner finns också tillgängligt via plugins som WooCommerce. Om din hemsida har större behov, kommer du förmodligen vilja överväga ett mer avancerat system.

EPiServer

EPiServer är ett CMS som är framtaget för stora hemsidor med en stor mängd innehåll och av olika typer. Den erbjuder en riktigt sofistikerad redigeringsfunktion vilket är bra för att testa responsiv design.

Det tillåter bl a:

 • Flera användare
 • Avancerade arbetsflöden
 • Godkännande av innehåll
 • Versionshantering
 • Innehållspoäng
 • A / B-testning
 • Personalisering
 • Integration med sociala medier
 • Inbyggd e-handelsplattform

Proprietär programvara

EPiServer är en proprietär programvara med en stark stödupplevelse och med restriktioner. Detta vad gäller att använda, modifiera eller kopiera den, och EPiServer saknar de grundläggande friheter som finns hos fri programvara. Eftersom det är byggt på .NET, stöds programvarans underliggande kärna av Microsoft, och själva plattformen stöds av EPiServer. Systemet tar också säkerhet på största allvar, med en kontinuerlig hantering av programvarufel och säkerhetsfrågor genom regelbundna programuppdateringar.

Flexibilitet

EPiServer ger en stor flexibilitet men försöker inte vara en allt-i-ett-lösning utan ger istället möjlighet för integrationer med andra system. Det kan också verifieras mot vilket annat system som önskas, såsom Active Directory eller Salesforce.

Som en lösning för storskaliga hemsidor som kräver ett system på högre nivå erbjuder EPiServer en stor flexibilitet som inte finns någon annanstans. Det kräver större utgifter för licenskostnader, hosting och löpande underhåll, men erfarenheten det ger är enastående och väl värt investeringen.

Vad är rätt lösning för dig?

Att avgöra vilket CMS som passar bäst kräver undersökning där varje system har sina egna fördelar och nackdelar. Varje enskild hemsida har sina specifika behov som kräver ett specifikt CMS.

Lazer Productions arbetar vi idag enbart med WordPress och för det mesta endast med små till mellanstora företag som i dagsläget inte känner ett behov av ett mer sofistikerat system som EPiServer.