Skillnaden mellan WordPress.org och WordPress.com

Om du funderar på att skaffa en hemsida i WordPress så kanske du undrar vad som är skillnaden mellan WordPress.org och WordPress.com? Den stora skillnaden mellan WordPress.org och WordPress.com är vem som faktiskt hostar din hemsida.

Med WordPress.org så hostar du din egen blogg eller hemsida. WordPress.org är platsen där du hittar WordPress programvara som du kan ladda ner gratis och installera på din egen webbserver.

WordPress.com däremot tar hand om din hosting. Du behöver inte ladda ner någon mjukvara, betala för hosting, eller hantera en webbserver.

Men som med allt så har både WordPress.org och WordPress.com självklart sina för- och nackdelar, beroende på dina behov.

WordPress.com

Vill du betala för din egen hosting och hantera din egen webbserver? Vill du betala någon annan för att hantera det åt dig? Om svaret är nej, så kommer du antagligen att välja WordPress.com. Det är gratis och enkelt att installera och du har massor av alternativ för att anpassa din hemsida.

Några av nackdelarna med att använda WordPress.com är att domänen kommer som standard med ”WordPress.com”. Du kan heller inte ladda upp några egna teman, plugins eller ändra PHP-koden som utgör din hemsida.

WordPress.com är fri att sätta upp och erbjuder uppgraderingar.  För er som inte vill ha WordPress.com som domännamn, så kan man mot en kostnad registrera sitt eget. Du har möjlighet att ladda upp videon och om du vill, använda deras premiumteman.

Däremot måste du registrera ett konto WordPress.com och följa deras användarvillkor. Genom att göra det erbjuder dom även säkerhet och backup.

Du kan integrera din hemsida med Facebook och Twitter och andra sociala kanaler. Populära funktioner som att kunna dela, visa statistik, hantera kommentarer och enkäter ingår. Det finns inget behov av att installera plugins och personlig support och stöd är alltid tillgängligt på WordPress.com forum.

WordPress.org

Om du laddar ner WordPress från WordPress.org så har du möjlighet att få mer kontroll och flexibilitet över din hemsida. Det innebär också ett större ansvar genom att du själv hostar WordPress.  Det innebär att du kan använda ditt eget domännamn, ladda upp och installera teman och plugins. Du har möjlighet att redigera koden för din hemsida och få tillgång till hemsidans databas och filer på FTP.

Numera erbjuder webbhotellen en snabbinstallation av WordPress, genom One Click Installation, vilket är busenkelt. Däremot är det du själv som är ansvarig för din egen backup och underhåll. Beroende på tema så kan du behöva installera ett plugin för att integrera mot sociala medier och övrig funktionalitet. Personlig support kan du inte få men du kan få stöd på WordPress.org forum. Har du fått din hemsida framtagen av en webbyrå så kan ni självklart få hjälp av dem beroende på supportavtal.

Du behöver inte registrera dig för att kunna ladda ner programvaran från WordPress.org, som finns i svensk version. Den uppdateras kontinuerligt, men det är upp till dig själv att uppgradera, då äldre versioner har buggar och säkerhetsbrister.

Så vad ska du välja då?

Båda är bra alternativ och vad som är det bästa för dig beror på dina planer, din nivå och hur mycket tid du kan spendera på att underhålla och utforma din hemsida.

Vill du skapa en enkel hemsida eller blogg? Vill du inte krångla till det med regelbundet underhåll, anpassning eller säkerhet? Ja då kan WordPress.com vara ditt bästa val.

Behöver du däremot full kontroll över din webb, plugins, filer och databas? Behöver du den totala friheten att ändra, justera och underhålla hemsidan? Ja då kan WordPress.org ge dig det du behöver.

Detta gäller också om du planerar att utveckla e-handel, medlemskap, sociala medier eller en hemsida för ett större företag. Genom att du hostar din egen hemsida kan det vara billigare och erbjuda större flexibilitet.

Slutord

När det kommer till kostnad, möjligheter och begränsningar, samt underhåll och utveckling så vinner WordPress.org lätt.

Det kan ta mer tid och arbete att skapa en WordPress hemsida. Men du kommer däremot att ha full kontroll över utseendet och känslan på din hemsida. Du kommer att kunna använda anpassade teman och anpassa deras utseende. Du kan även ladda upp egna plugins för att lägga till fler funktioner på din hemsida.

Vi på Lazer Productions använder oss av programvaran från WordPress.org.  Vi hoppas även att ni kommer att använda er av oss som er leverantör av digitala tjänster. Om det är en ny hemsida, logga, presentationer mm så finns vi bara ett telefonsamtal ifrån.